Охлюви с орехи, канела и мед







Продукти:

1ч. л. захар разтворена в 160 мл прясно мляко
1 пакет суха мая
360 г бяло брашно + за доомесване
1/2 ч. л. сол
90 г кафява захар
2 яйца на стайна температура разбити
30 г масло, разтопено
80 г смлени орехи
1-2 с. л. канела 
 мед за глазиране 100-150 г

Приготвяне:

Поръсете маята върху разтворената в млякото захар, объркайте с 60 г брашно и оставете за 20 минути да шупне. В голяма купа пресейте останалото брашно и солта, направете кладенче в средата и сипете в него течността с маята. Добавете яйцата и маслото и объркайте тесто. Извадете го върху леко намазнена повърхност и месете с ръце и с кокалчетата на пръстите си около 10 минути, докато получите меко, еластично тесто. Сложете го в намазнена купа и го обърнете няколко пъти, за да се покрие разномерно с олио. Покрийте го и го оставете на топло за около час, за да удвои обема си. Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност, натиснете го с юмрук и го месете 2 минути. Разточете тестото на голяма кора с дебелина 0.5 см. Поръсете с кафявата захар, канелата и орехите. Навийте го на руло. Нарежете го на парчета на 3 пръста разстояние, и ги наредете в тавичка покрита с хартия за печене със среза нагоре. Оставете тестото да бухне за около 30 минути. Загрейте фурната на 180 градуса и печете за 30 минути до златистокафяво. Извадете охлювчетата  и ги глазирайте с мед.



Коментари

Популярни публикации