Питка със спанак










Продукти:
550 г брашно+ за доомесване
1 пакет суха мая

330 г топла вода
1ч. л. захар
2 ч. л. сол

700 гр спанак попарен
150 г краве сирене
2 яйца+ 1 за намазване
сол на вкус
слънчогледови семки за поръсване

Приготвяне:

За още интересни видео – рецепти абонирайте се за нашия видео канал ТУК


Бланширайте спанака във вряла вода. Изцедете и нарежете на ситно. В купа смесете спанака, сиренето, яйцата и сол на вкус.
Разтворете маята и захарта в топлата вода и я оставете за 10 минути да шупне. В купа пресейте брашното и добавете солта. Объркайте и направете кладенче по средата. Добавете сместа с маята и замесете меко тесто. Поставете го в намазнена купа и оставете  да втаса. Разделете тестото на две. Разточете тестото на 2 кори. Поставете едната кора в голяма тава покрита с хартия за печене .Вземете малка купа или чаша и я напълнете със сместа. Поставете я в средата на разточената кора. Другата част от сместа направете под формата на венец.  Намажете със жълтък около вътрешния и външния край на сместа.Поставете втората кора и оформете средата и края. С помощта на вилица притиснете краищата от вътрешния и външния край, за да се слепят добре. Разрежете външния пръстен на пълнежа на 16 равни парчета и усуквате. Поръсете със слънчогледови семки средата. Печете в предварително загряна фурна на 170  градуса  до готовност.

Коментари

Популярни публикации