Празнична пита







Продукти:
1кг брашно
2 ч. л. захар
2 ч. л. сол
200 мл хладка вода
200 мл  хладко прясно мляко
1 кубче мая или 14 г суха мая
3 ч. л. олио + за намазване
2 яйца + 1 за намазване
сусам за поръсване
мак за поръсване
Приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче. Маята се разтваря във хладкото мляко с щипка захар и малко брашно.
Всички останали продукти се изсипват във брашното и се замесва меко тесто. Готовото тесто се намазва с олио и се оставя да втаса. Втасалото тесто разделяте на 4 части. Всяка една от тях разточвате на кора с големина на тавата, в която ще печете. Намажете ги с олио и ги поставете в тавата и разрежете на 8 равни триъгълника, всеки триъгълник на 2, които се сплитат. След втасване питата се маже с жълтък и се поръсва с сусам и мак. Пече се в предварително загряна фурна на 180 градуса за 30-35 минути.

Начин на приготвяне в клипа.

https://www.youtube.com/watch?v=0w3FQTS5T-o&t=274s

Коментари

Популярни публикации