Пай с пресни кайсии и орехи



Продукти:

За масленото тесто:

250 г брашно
125 г краве масло
1 разбито яйце
1/2 ч. л . сол
2 с. л. захар
1-2 с. л. вода
3 ч. ч. кайсии
1 ч. ч. натрошени орехи
100 г захар
1/3 ч. ч. брашно
1 с. л. лимонов сок
кората на 1 портокал
пудра захар за поръсване 

Приготвяне:

Пресейте брашното в голяма купа. Прибавете нарязаното на парчета масло. Стривайте брашното и маслото с пръсти, докато сместа стане еднородна и заприлича на ситни трохи за хляб. По средата на сместа направете кладенче. Сипете разбитото яйце. Прибавете солта и захарта. Размесете с ръце, като прибавяте периодично по малко студена вода. Извадете тестото върху плот омесете, оформете на топка и приберете в хладилника за 30 минути. Нарежете кайсиите на кубчета. В купа ги смесете с брашното, захарта, портокаловата кора и орехите. Напръскайте с лимонов сок и разбъркайте. Разточете масленото тесто и застелете тавата за пай. Притеснете към дъното и стените и надупчете на няколко места с вилица.  Отстранете излишното тесто. Разпределете кайсиевата смес. Печете пая в предварително загряла фурна на 180 градуса за 40-50 минути или до златисто. Поръсете с пудра захар.
 

Коментари

Популярни публикации