Погача

  







 

Продукти:

240 мл  топло прясно мляко
240 мл топла вода
200 мл олио
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
11 г суха мая
800-900 г брашно + за разточване
1 жълтък за намазване 

Приготвяне:

 

В купа се смесват прясното мляко и водата. Добавя се захарта и маята. Разбърква се докато се разтворят, след което към сместа се добавят 2 чаени чаши от брашното. Размесва се докато се получи еднородна смес. Купата се покрива с кърпа за 10 минути да се надигне маята. След това добавяме останалото брашно,солта и олиото. Замесва се тесто. Тестото се оставя да втаса 90-120 минути. Прехвърля се върху набрашнен плот. Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист и се реже на триъгълни парчета. Навива се на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре. Завитото на рула тесто се нарежда в намазана  тава или хартия за печене. Тавата се покрива с кърпа и се оставя тестото да втаса докато изпълни тавата. Повърхността се намазва жълтък и малко вода. Пече се в предварително затоплена фурна на 180 градуса за 40 минути.


Коментари

Популярни публикации