Фокача с маслини и мариновани домати






Продукти:

510 г бяло брашно+ за доомесване
1ч. л. сол
1 пакет суха мая
320 мл топла вода
1 с. л. сух риган
3 с. л. зехтин + допалнително за намазване
150 г маслини
За маринованите домати:
2-3 домата нарязанина шайби
черен пипер на вкус
сол на вкус
риган на вкус
4-5 с. л. зехтин

Приготвяне:

Тестото за фокачата е по влажно.застелете голяма тава с хартия за печене. В голяма купа пресейте брашното и го смесете със солта. В купа смесете маята и топлата вода и я оставете за 5-10 минути. В средата на брашното направете кладенче и сипете маята и 3 с. л. зехтин. Забъркайте с ръце или с пластмасова стъргалка за тесто. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена или намазнена повърхност. Месете тестото около10 минути, докато стане гладко и еластично. Отначало тестото ще е по влажно но постепенно ще добие гладка повърхност. Прехвърлете го в намазнена купа и покрийте с кърпа иго оставете на топло за около час. Внимателно извадете тестото и го сложете в тавата. С пръсти го разпределете в тавата. След това го покрийте за 20-30 минути. През това време нарежете доматите на шайби. Поставете ги в чиния и поръсете с сол, черен пипер, сух риган и зехтин. Оставете ги да се мариноват. След това намажете фокачата с зехтин и поръсете маслините. Загрейте фурната на 220 градуса. Печете до златисто кафяво за около 15-20 минути. При почукване на долната коричка да се чува кух звук. След като се изпече фокаката поставете маринованите домати от горе.

https://www.youtube.com/watch?v=34fyJGjCmJ0&t=4s

Коментари

Популярни публикации