Коледен венец
Продукти:
около 600 г брашно + за доомесване
1 пакет суха мая
200 мл прясно мляко ( леко топло)
2 яйца
100 г захар
60 г разтопено краве масло
кората на един портокал и една мандарина
пудра захар за поръсване
1 ванилия
За пълнежа:
30 г разтопено масло
50 г кафява захар
1 с. л. канела
40 г сушени червени боровинки
40 г сушени смокини нарязани
30г светли стафиди
Приготвяне:
Сложете маята и 1 ч. л. захар при затопленото прясно мляко. Оставете за 15-20 минути на топло. Разтопете маслото. В купа прибавете брашното, захарта, маслото, яйцата, настъргана
кора от един портокал и една мандарина. Прибавете сместа с маята и прясното мляко. Замесете меко тесто. Оставете тестото да удвои обема си. Когато тестото е готово разточете кора с дебелина 1 см. Разтопете маслото за плънката и намажете кората. Смесете кафявата захар с канелата и поръсете тестото. После добавете сушените плодове и навийте на руло. Разрежете по средата на дължина и сплетете. Оформете венеца. Оставете за 20-30 минути да втаса. Пригответе тава с хартия за печене. Печете в предварително загряна фурна около 30 минути на 170 градуса. Смесете пудрата захар и ванилията. Поръсете венеца.
кора от един портокал и една мандарина. Прибавете сместа с маята и прясното мляко. Замесете меко тесто. Оставете тестото да удвои обема си. Когато тестото е готово разточете кора с дебелина 1 см. Разтопете маслото за плънката и намажете кората. Смесете кафявата захар с канелата и поръсете тестото. После добавете сушените плодове и навийте на руло. Разрежете по средата на дължина и сплетете. Оформете венеца. Оставете за 20-30 минути да втаса. Пригответе тава с хартия за печене. Печете в предварително загряна фурна около 30 минути на 170 градуса. Смесете пудрата захар и ванилията. Поръсете венеца.
Коментари
Публикуване на коментар