Пай с пресни кайсии и орехи
Продукти:
За масленото тесто:
250 г брашно
125 г краве масло
1 разбито яйце
1/2 ч. л . сол
2 с. л. захар
1-2 с. л. вода
3 ч. ч. кайсии
1 ч. ч. натрошени орехи
100 г захар
1/3 ч. ч. брашно
1 с. л. лимонов сок
кората на 1 портокал
пудра захар за поръсване
кората на 1 портокал
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Пресейте брашното в голяма купа. Прибавете нарязаното на парчета масло.
Стривайте брашното и маслото с пръсти, докато сместа стане еднородна и
заприлича на ситни трохи за хляб. По средата на сместа направете
кладенче. Сипете разбитото яйце. Прибавете солта и захарта. Размесете с
ръце, като прибавяте периодично по малко студена вода. Извадете тестото
върху плот омесете, оформете на топка и приберете в хладилника за 30
минути. Нарежете кайсиите на кубчета. В купа ги смесете с брашното,
захарта, портокаловата кора и орехите. Напръскайте с лимонов сок и
разбъркайте. Разточете масленото тесто и застелете тавата за пай.
Притеснете към дъното и стените и надупчете на няколко места с вилица.
Отстранете излишното тесто. Разпределете кайсиевата смес. Печете пая в
предварително загряла фурна на 180 градуса за 40-50 минути или до
златисто. Поръсете с пудра захар.
Коментари
Публикуване на коментар