Хляб с маслинена паста
Хляб с маслинена паста
Продукти:
500гр бяло брашно
2 ч. л. сол
20 гр. прясна мая
350 мл. хладка вода
30 мл. зехтин
За гарниране
100 гр. маслинена паста
Начин на приготвяне
1. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и в него се сипват разтворената във водата мая и зехтинът. Омесва се меко тесто. Меси се 5 - 10 мин. , докато стане гладко, еластично и престане да лепне на плота.
2. Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио. Оставя се на топло да втасва 90 до 120 мин. или докато удвои обема си.
3. Разточва се на правоъгълник 50 х 20 см. Намазва се с маслената паста и се завива на руло. Слага се в намаслена тавичка. Оставя се отново да втасва 30 - 40 мин.
4. Пече се във фурна загрята предварително на 220 гр. С, като в началото дъното и стените на фурната се пулверизират 3 пъти с вода през една минута, докато хлябът се зачерви добре. След като се изпече, се изважда веднага от тавата и се охлажда върху решетка.
Коментари
Публикуване на коментар